5 binden fazla fizikçinin 10 yıldır üzerinde çalıştığı yüzyılın deneyinin ilk aşaması başarıyla tamamlandı asıl deney ise 21 Ekim'de gerçekleştirilecek. “Büyük Hadron Çarpıştırıcısı”yla yapılan deneyin sonuçları merakla bekleniyor.
2
Deney, 13,7 milyar yıl önce meydana geldiği düşünülen Büyük Patlama'dan hemen sonraki kainatın başlangıç şartlarını oluşturarak, maddenin sır perdesini aralayabilmeyi amaçlıyor.
3
'Büyük patlama'nın oluşması için belli bir yönde hareket eden protonlardan birinin düzeni bozması gerekiyor. Yani bir 'serseri proton' ortaya çıkıp diğerine çarptığında büyük patlama meydana gelecek. Bilim insanları bunun ne zaman olabileceğini bilmiyorlar.
4
LHC’nin başlangıç gününü CERN’de çalışan bilim insanlarıyla birlikte dünyanın dört bir yanından gelen gazeteciler izledi. CERN’in simgesi olan küre biçimindeki yapı, tamamen basına ayrıldı. Saat 07.30’da küreye alınan basın mensuplarına yaklaşık iki saat brifing verildi. Deneyin başlamasına 20 saniye kala dev ekranda 'Right Here Right Now' şarkısı (Fatboy Slim’in ünlü parçası) eşliğinde geri sayım başladı.
5
İçİ eksi 271 dereceyi bulan 27 kilometrelik tünele fırlatılan protonları izleyen sekiz dedektör var. Mini 'big bang'leri gözlemleyerek evreni oluşturan maddeleri ayrıştıracak 'Alice', protonların hızını eşitleyen 'Momentum' bunlardan ilk ikisi
6
Üçüncü dedektör, hızlandırıcının hızını kontrol ediyor. Protonlar buradan 'kara madde'yi gözlemleyecek 'CMS' dedektörüne geçiyor.
7
Beşinci durak 'Dump'da (çöp) ise protonların gücü kontrol ediliyor ve hızı düşenler ayıklanıyor. Altıncı dedektörde hızlandırıcı temizleniyor.
8
Altıncı dedektörde hızlandırıcı temizleniyor. Yedinci dedektör ise büyük patlama sonrasında görünen maddeleri sıralayacak 'LHCB' dedektörü. Sonuncu dedektör ise Atlas adını taşıyor.